Skip to main content

Ιστορία του Άρτου

Η ιστορία του ψωμιού αρχίζει με την αυγή του πολιτισμού μας κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής (8.000 π.Χ.). Το αλεύρι προερχόταν από ξεραμένους ή καβουρντισμένους σπόρους σιταριού που είχαν τριφτεί ή αλεστεί ανάμεσα σε δυο πέτρες. Κατόπιν το βράζανε και το αφήναν να ξεραθεί στον ήλιο.

Μυλόπετρα, εργαλείο άλεσης δημητριακών (Νεολιθική εποχή Ελλάδος 6800-3300 π.Χ.)

Αντίγραφο, αρχαίο ελληνικό ειδώλιο με γυναίκα που φουρνίζει (Μουσείο του Λούβρου αρχές 5ου αιώνα π.Χ.)

Αντίγραφο, Θηβαϊκό πήλινο ειδώλιο ζευγολάτη (Μουσείο του Λούβρου 6ος αιώνας π.Χ.)

Υπηρέτρια αλέθει σιτάρι (Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, Αιγυπτιακή συλλογή 2416-2392 π.Χ.)